Ljetno radno vrijeme knjižnice: Kliknite ovdje

Svjetski dan glazbe – preporuke za čitanje

Na dan ljetnog solsticija, događaja popularno zvanog i prvi dan ljeta, 21. lipnja, obilježava se i Svjetski dan glazbe koji nas podsjeća na važnost glazbe u svakodnevnome životu. Toga dana, brojni se glazbenici diljem svijeta okupljaju i nastupaju kako bi slavili upravo glazbu. Održavaju se radionice, koncerti, amaterizam se susreće i spaja s profesionalizmom, miješaju se različiti glazbeni stilovi, pleše se i pjeva.  Glazbenici se potiču da sviraju na ulicama kako bi slučajnim prolaznicima uljepšali dan. Sve glazbene manifestacije organizirane na taj dan u pravilu su besplatne, a sve s ciljem kako bi se glazba učinila što dostupnijom.

Danas već davne 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenom u Francuskoj, pala je na pamet ideja o proslavi glazbe. Njegova je ideja bila cjelodnevna glazbena manifestacija upravo na dan ljetnog solsticija. Ta je ideja zaživjela 1982. i od tada se svake godine slavi Svjetski dan glazbe. Prvotno obilježavan samo u Francuskoj, danas je ovaj Dan međunarodno prihvaćen te ga u cijelom svijetu obilježava preko 1000 gradova iz više od 130 država.

Kako bi se priključili veličanju glazbe i njenog utjecaja na naše živote, Gradska knjižnica Velika Gorica priredila Vam je šarolik popis preporuka knjiga vezanih uz glazbu. No, moramo Vas upozoriti: ovoj je tek djelić naše široke ponude knjiga o glazbi te Vas pozivamo da sami (ili u pratnji) dođete u knjižnicu i između polica pronađete onu knjigu koja Vam najviše “zvoni”.

glazba kao lijek

Glazba kao lijek : samoterapija zvucima koji liječe / Josip Joe Meixner

Josip Joe Meixner je prvi profesionalni pijanist koji je svoje stručno glazbeno znanje spojio sa spoznajama medicinskih istraživanja. Knjiga upravo govori o piano medicini i pozitivnom učinku glazbe na naše fizičko i psihičko zdravlje. Uz knjigu je priložen CD sa 13 skladbi koji je prava „glazbena ljekarna“. Sam autor je svoje zdravstvene probleme uspješno riješio upravo piano medicinom.

bare budi ponosan

Goran Bare : budi ponosan : monografija / Aleksandar Dragaš

Monografija “Goran Bare : Budi ponosan” osobni je pokušaj novinara i glazbenog kritičara Aleksandra Dragaša da se Goranu Baretu, u godini u kojoj obilježava 30 godina diskografske karijere, oduži jednom knjigom o njemu i njegovu djelu, u kojoj je nastojao obuhvatiti neke od najvažnijih značajki autorstva pa i biografskih fakata tog velikog (rock) pjesnika i pjevača.

glazbene šetnje zagrebom

Glazbene šetnje Zagrebom / Nada Bezić

Autorica na izuzetno zanimljiv i slikovito predočen način predstavlja vodič kroz Zagreb kao vodeće hrvatsko glazbeno središte. Opskrbljen brojnim starim fotografijama, dodatnim jednostavnim kartografskim materijalom, upoznaje nas s brojnim povijesnim građevinama grada Zagreba, počevši od Gornjeg grada, Radićeve ulice, Kaptola, Nove vesi, Ilice, Britanskog i Jelačićevog trga, Zelene potkove, Mirogoja itd., a zajednička im je povezanost s glazbenim životom grada, bilo da su u njima živjeli glazbenici ili su bili mjesta odvijanja brojnih glazbenih događanja kao koncertnih prostora.

cover

Oliver : trag u beskraju / Zlatko Gall

Knjiga Trag u beskraju najopsežnija je Oliverova biografija dosad koja uključuje nepoznate fotografije, razne detalje iz Oliverovog privatnog života, kompletnu diskografiju i mnoge sitnice koje ćete moći pročitati u samoj knjizi. Zlatko Gall, novinar, glazbeni kritičar i publicist, rođen je 1954. godine u Splitu jedva koji mjesec poslije rođenja rock&rolla i nastanka znamenitih Elvisovih snimaka u studiju Sun Sama Phillipsa u Memphisu. Okorjeli je diskofil, vinyl-junkie, foodie, sklon kuhanju te pisac opće prakse trajno određen i južnjačkom utjehom i zvucima vatrenih ulica.

splitska dica

Splitska dica : od zidića do vječnosti / Zlatko Gall

Pregledni prikaz razvoja splitske glazbene scene, s naglaskom na glazbenike koji su je obilježili od početka šezdesetih do današnjih dana. Autor iznosi svoja zapažanja potkrepljujući ih faktografskim informacijama i fotografijama. Uz općepoznate autore i izvođače, poput Olivera, Zdenka Runjića, Tonča Huljića ili Gibonnija, autor prostor u ovoj opsežnoj studiji daje i nekim manje poznatim glazbenicima koji su iz sjene ostavili svoj utjecaj, kao i onima čije vrijeme možda tek dolazi.

mozak i muzika

Mozak i muzika : znanost o jednoj ljudskoj opsesiji / Daniel J. Levitin

“Mozak i muzika” želi približiti najnovije spoznaje iz područja neuroznanosti glazbe obrazovanom čitatelju laiku. Pojmovi teorije glazbe objašnjeni su s aspekta kako ih mozak interpretira i procesuira: timbar i visina tona, ritam i harmonija povezuju se s anatomijom i biokemijom neurona, kognitivnom psihologijom i evolucijom, zaobilazeći pritom usko stručni žargon. Levitinov vrckavi stil i opušteni pristup lako zadobivaju pažnju čitatelja.

bowie

Bowie & njegovo doba / Paul Morley

Knjiga koju je napisao jedan od najboljih i najpoznatijih rock kritičara našeg doba, autor brojnih televizijskih i radijskih emisija, član je Royal Academy of Music. Njegova biografija Bowija snažno je prozno štivo jer obuhvaća jedno cijelo razdoblje rock kulture i ne svjedoči samo o Bowijevom životnom putu, već je prikaz cijele jedne ephe. Vješto pero rock novinarstva apsolutno je fascinirano ” najvećim reinterpretatorom pop kulture”. U jednom od intervjua koji je citirao Morley, Bowie je izjavio “Bowie nije ni trebao nastati”. Svatko tko pročita ovu knjigu morat će priznati suprotno. Bowie je itekako trebao nastati.

bruce

Born to run : [autobiografija] / Bruce Springsteen

Punih sedam godina ovaj je slavni izvođač pisao u bilježnicu svoju životnu priču. Rođen u u skromnoj obitelji, talijansko- irskih korijena bogatim riječnikom i s puno lirskih elemenata oduzima dah čitatelju. Publikacija je nazvana Born to run po jednom od brojnih albuma. Bruce Springsteen primljen je u kuću slavnih rock and rolla, Kuću slavnih skladatelja i kuću slavnih New Jerseyja, svoga rodnoga grada. Ovaj svestrani umjetnik dobitnik je dvadeset nagrada Grammy, jednog Oskara i nagradu Kennedy Centera.

glazbene anegdote

1000 glazbenih anegdota / Branko Polić

Urednik radijskih emisija “Klasika na Drugom” sakupio je crtice o glazbi i glazbenicima koje su u okviru rubrike “Note i anegdote” u noćnom programu emitirane između 1997. i 2004., a raspoređene su u poglavlja Skladatelji, Dirigenti i Instrumentalisti. U Završnim glazbenim svašticama donosi glazbeničke uzajamne (krive) prosudbe te dijapazon malih ljudskih slabosti u dijelu o “gurmanima, žderonjama, kavopijama i ispičuturama na djelu”.

hrvatski-jazzisti-500

Hrvatski jazzisti / Stjepan Braco Fučkar

Knjiga “Hrvatski jazzisti” nastavak je dugotrajnog i predanog rada bilježenja jazz glazbe i njihovih najvažnijih čimbenika – glazbenika, koje je u svojim emisijama na Hrvatskom radiju: Stereorama jazza, Jazz za diskofile, Glazba vremena – Jazz ugošćivao, promovirao i predstavljao autor Stjepan Braco Fučkar tijekom više od dvadeset godina.

gitara za neznalice

Gitara za neznalice / Mark Phillips, Jon Chappell

“Gitara za neznalice” donosi sve što treba početniku ili iskusnijem gitaristu – od kupnje i štimanja gitare do sviranja i održavanja. Želite naučiti svirati gitaru, ovo je prava knjiga za vas!

djelem djelem

Gjelem, gjelem : zbirka ciganskih ili romskih pjesama i melodija : (s pregledom povijesti i glazbe Roma) / [pripremio i uredio] Zvonimir Pongrac

Zbirka ciganskih ili romskih pjesama i melodija koja otkriva ponešto iz bogate, ali slabo poznate i istražene glazbene kulture Roma. Zbirka je podijeljena u dvije cjeline: u prvoj su tekstovi i note romskih pjesama sistematiziranih geografski (mađarske, rumunjske, orijentalne, španjolske i ruske pjesme). U drugoj su cjelini tekstovi o romskom nazivlju i jeziku, povijesti Roma te njihovoj glazbi (utjecaji, karakteristike, repertoar, stilovi).

Osnove teorije glazbe Nevio Prenc

Osnove teorije glazbe / Nevio Prenc

Ovo djelo nastalo je iz autorova nastavničkog iskustva, a sa svrhom da ujednači prenošenje znanja o osnovnim glazbeno-teoretskim pojmovima učenicima predškolske i rane osnovnoškolske dobi. Građa s područja teorije glazbe (ton, notni zapisi, ljestvice, akordi, tonalitet, takt, ritam, jačina i boja tona) izložena je konzistentno, jezgrovito i zorno, čime ovaj rad postaje uzoran priručnik za nastavnike, ali i za sve one koji se počinju baviti glazbom.

hrvatska glazba

Hrvatska glazba : povijest hrvatske glazbe do 20. stoljeća / Ennio Stipčević

Knjiga prati slijed povijesnoga razvoja hrvatske glazbe (do 20. stoljeća),počevši od prethistorijskih relikata pa sve do modernoga glazbenog izričaja.Obiluje mnoštvom do sada neobjavljenih autografa,tekstovnih arhivskih dokumenata i drugih priloga u boji, a obuhvaća prethistoriju – antiku , srednji vijek,renesansu, barok, klasiku, 19.st. (hrvatski narodni preporod,romantizam) te kazalo imena i kratku bibliografiju. Prema načinu obrade građe i sadržaju knjiga je ponajprije namijenjena širokom krugu čitatelja.

bijeg iz delte

Bijeg iz Delte : Robert Johnson i povijest bluesa / Elijah Wald

Da bi pojasnio paradoks Roberta Johnsona, možda najvažnijeg blues glazbenika svih vremena, tj. odgovorio na pitanje zašto je trebalo proći 30 godina od njegove smrti da ljudi počnu otkrivati kvalitetu njegove glazbe, publicist i znanstvenik Elijah Wald vodi nas na putovanje kroz povijest bluesa. Polazeći od Delte Mississippija, “kolijevke i svetog mjesta bluesa”, autor analizira radove i živote najvažnijih blues glazbenika 20. stoljeća. Polazeći od života i djela Roberta Johnsona kao glavne osi, autor nam zapravo predstavlja osnovne obrise cijele povijesti blues glazbe.

70 priča

70 priča o albumima : povodom 70 godina od prvog izdanja / [autori Zlatko Gall, Hrvoje Horvat]

U povodu Nacionalnog dana albuma ovom se knjigom odaje počast “longplejkama”, odnosno kasnijim izdanjima na CD-u. Autori u njoj predstavljaju (prvih) sedamdeset najznačajnijih albuma u povijesti hrvatske diskografije, stvarajući tako osnovni pregled najznačajnijih izvođača, autora i žanrova koji su zaslužili spomen i “upis u vječnost”. Namjera je da se ovaj popis, po uzoru na slavni Rock and Roll Hall of Fame, svake godine širi novim upisima.