Ljetno radno vrijeme knjižnice: Kliknite ovdje

Međunarodni dan nevine djece žrtve agresije – 4. lipnja – izbor knjiga za čitanje

Tužna je stvarnost da je šest najčešćih prekršaja i oblika zlostavljanja djece: regrutiranje i upotreba djece u ratu, ubijanje, seksualno nasilje, otmice, napadi na škole i bolnice i uskraćivanje humanitarnog pristupa. Tužne su sudbine nesretne djece koja su prisiljena pridružiti se vojsci ili oružanom pokretu, oteta, iskorištena i zlostavljana, u ratovima koje sami nisu stvorili.

Generalna skupština je 19. kolovoza 1982. na hitnom posebnom zasjedanju o pitanju Palestine, “zaprepaštena velikim brojem nevine palestinske i libanonske djece žrtve izraelskih agresivnih akata”, odlučila spomenuti 4. lipnja svake godine kao Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije. Obilježavanje ovog dana potvrđuje opredjeljenje UN-a da zaštiti prava djece. Konvencija o pravima djeteta je najbrže ratificirani međunarodni ugovor o ljudskim pravima u povijesti. Potrebno je učiniti više na zaštiti 250 milijuna djece koja žive u zemljama i područjima zahvaćenim sukobima. Mora se učiniti više kako bi se djeca zaštitila od ciljanja nasilnih ekstremista, promicalo međunarodni humanitarni rad i zakon o ljudskim pravima te osigurala odgovornost za kršenje prava djece.

Zašto obilježavamo ovaj dan?

Svrha obilježavanja dana je priznati bol koju trpe djeca širom svijeta koja su žrtve fizičkog, mentalnog i emocionalnog zlostavljanja.

To je prilika da se javnosti iznova ukaže na ovo pitanje koja zabrinjava te da se mobilizira politička volja i resursi za rješavanje ovog problema.

Prijedlozi za čitanje koji tematiziraju zlostavljanje djece:

Jana Frey Slijepa ulica

Slijepa ulica : iz života djece s ulice / Jana Frey

Tužna i istinita priča o četrnaestogodišnjoj Sofiji. Živi s majkom, očuhom i malim bratom. Reklo bi se, ima obitelj, no ona je u njoj duboko nesretna. Željna je majčinske ljubavi i nježnosti. Razboljeva se od osamljenosti. Očuh je tuče. Nema prijatelja, ako ih i nađe očuh se pobrine da je rastavi od njih. Često bježi od kuće. Stavljaju je u dom, bježi nekoliko puta dok sasvim ne počne živjeti na ulici. Potresna priča o djevojčici koja ljubav i majku treba poput hrane, toplinu roditeljskog doma. Zašto je majka hladna prema njoj, ne primijećuje njene potrebe, ne osjeća ih? Sofija je dijete čina silovanja. Prepušta se životu na ulici i svemu onome što taj život donosi: krađi, drogi, prostituciji… Ipak, nije izgubila svoj san o ljubavi, dok njeno tijelo popušta pod otrovima droge. Spašava je obitelj čija joj je kćerka bila prijateljica usprkos zabrani očuha. Treba joj vremena da svoj život dovede u red. Uspijeva zahvaljujući ljudima kojima je stalo do nje.

Plava bilježnica

Plava bilježnica / James A. Levine

Dirljiva i nevjerojatno iskrena, upotpunjena potresnim detaljima, priča o dječjoj prostituciji u jednom slamu indijskog Mumbaija. Ispričana od strane petnaestogodišnje Batuk, koja je već šest godina prisiljena na prostituciju (budući da je prodana kao seksualno roblje), koja ispisuje svoje svjedočanstvo na sve načine maltretirane djevojčice, zatvorene u kavezu, ali koja unatoč tome preživljava duhom i tijelom!

Malo je sve

Malo je sve / Hakan Günday

Derdâ i Derda dvoje je djece – jedanaestogodišnja djevojčica i jedanaestogodišnji dječak iz Yatrice, sela u istočnoj Turskoj. Nakon užasa koji prožive u mladim danima, izloženosti svakojakoj vrsti nasilja, kriminala, ovisnosti, izgubljene nade, sretnu se nakon četrdeset godina i kako što kaže pisac “živjeli su četrdeset godina da bi mogli biti zajedno” i zasluženo, provedu “još četrdeset godina da bi mogli umrijeti zajedno”.

Nasljedstvo

Nasljedstvo / Vigdis Hjorth

U trenutku kada umre otac, dva dana nakon što se doznalo da je oporukom nakanio zakinuti svoje dvoje starije djece u korist dviju mlađih kćeri, počinju se razotkrivati mračne obiteljske tajne. Na površinu isplivaju višedesetljetne laži u kojima se živjelo, a koje su dovele do raskola u obitelji, s precizno profiliranim likovima oca zlostavljača i tiranina te slabe i pokorne majke (koja nije htjela povjerovati svojoj najstarijoj kćeri da ju je taj isti otac u ranom djetinjstvu opetovano napastovao) kao stupova na kojima počiva sudbina njihove djece. Roman je u matičnoj norveškoj književnosti postao bestseler nakon što je čitateljstvo u njemu prepoznalo stvarnu autoričinu obitelj pročitavši priču kao prikrivenu autobiografiju, a autoričina sestra reagirala je na to “proturomanom” koji je također postao uspješnica.

Jaqueline Wilson Tajne

Tajne / Jacqueline Wilson

India živi u bogatoj obitelji. Može imati sve što poželi. Može!? Osamljena je, bez prave prijateljice, roditelji joj puno rade. Treasure živi u siromašnoj obitelji gdje joj mamin dečko remenom ostavlja trag na čelu. Bježi baki. Dvije djevojčice se slučajno sreću u parku i postanu najbolje prijateljice. Treasurina majka želi da joj se kći vrati, no ona ne želi, boji se njenog dečka. Srećom sve dobro završava i Teasure se uspjeva izboriti za život s bakom.

Udarci&poljupci

Udarci & poljupci / J. T. Leroy

Mučna autobiografska priča o zlostavljanom djetetu u koju su uklopljeni elementi fikcije. Četvorogodišnji dječak Jeremijah oduzet je skrbnicima i vraćen biološkoj majci, narkomanki i prostitutki koja bježi od socijalnih službi i vlastite problematične obitelji. Od tog trena dječakov život postaje ispunjen batinama, krađama, bjegovima i silovanjima. U tom zlostavljanju jedini način preživljavanja je da mučenje postane ljubav a bol užitak…

Kupit će ti tata koturaljke

Kupit će ti tata koturaljke : (mišljeno šapatom) / Melita Rundek

Roman o seksualnom zlostavljanju u obitelji, pisan u prvom licu. Potresan, tužan i poučan. Jasni je umro tata. Pokapaju ga. Svi su u crnini i plaču. Plače i ona. Samo, njen plač je drugačije boli. Plače zbog svog djetinjstva, bijelog vjenčića na glavi, djetinje nevinosti i ljepote. Plače zbog sebe koja je pokopana davno prije. Tko ju je pokopao? Njen vlastiti tata. Tata koji stanuje u njenoj tajni, tajni njene sestre i tajni njene majke. Tata Vuk. Tata pedofil, seksualni napasnik. I majka koja nije željela vidjeti istinu. Hoće li nakon očeve smrti njeni ožiljci zarasti? Srećom da je i Draško tu, njegova majka koja joj postaje uistinu majka. Njoj i sestri. Draško i Jasna, dva ranjena stvora koja se razumiju i dijele patnju i gorčinu. Uče ljubav, razumijevanje, toplinu. Zajednički brišu patnju i bojaju život drugačijim bojama.

3069 dana

3096 dana / Natascha Kampusch

Četiri godine nakon što je pobjegla od otmičara u čijem je zatočeništvu bila od desete godine do punoljetnosti N. Kampusch odlučila je ispripovijedati svoju priču o otmici, među ostalim, kako bi se suprotstavila mnogim stereotipima i predrasudama koje su prema njoj kao žrtvi imali mediji i dobronamjernici. Stil ovog autobiografskog štiva gotovo je novinarski objektivan, posebice pri opisu nasilja koje je psihički poremećen muškarac vršio nad ovom djevojkom. Knjiga je svjedočanstvo o samoodržanju ljudskog duha koji preživljava, raste i jača u tamnici i pobjeđuje zlo.

Očuh i kopile

Očuh i kopile / Aleksandra Hampamer

Prvi roman autorice je potresna priča o životima dviju ženskih osoba – jedne djevojčice i jedne starice čije se sudbine isprepliću. Djevojčica, koja svakodnevno dobiva batine i koju zlostavlja očuh utjehu nalazi kod starice koja priča priča iscjeljujuće priče. Njih se dvije ponovno susretnu pred samu staričinu smrt i opraštaju se.

zlatni mjesec

latni Mjesec / Larí Marí

Drugi roman uspješnog književnog dvojca, autorica koje su za svoj prvi roman Bez ljubavi i mržnje dobile nagradu Kiklop 2014. godine, dio je njihovog ciklusa „proze koja liječi“ kojim žele osnažiti i ohrabriti čitatelje u suočavanju s problemima ne bi li započeli proces emocionalnog izlječenja. Roman je slojevit, uzbudljiv i intrigantan psihološki triler u kojem ništa nije onako kako se otprva čini.

Jači od mržnje moj put od odbačenosti i straha do iscjeljenja životnih rana

Jači od mržnje : moj put od odbačenosti i straha do iscjeljenja životnih rana / Tim Guenard

Životna priča čovjeka koji je kao dijete preživio strašne traume. Majka ga je ostavila s tri godine, a kad je imao pet godina otac ga je pretukao gotovo do smrti. Nažalost, ni nakon toga slijed bolnih i teških događaja se nije prekinuo, od života po domovima, na ulici, zlostavljanja, krađa… Sve dok u njegov život nisu ušle osobe s invaliditetom i svećenik Thomas. Za njega kaže da mu je podario tri blaga: bezuvjetno prihvaćanje, praštanje i nadu. Ova knjiga je, kako autor kaže, svjedočanstvo da nema te rane koju ljubav ne bi mogla iscijeliti.

Dijete zvano Ono istinita ispovijest zlostavljanog djeteta

Dijete zvano "Ono" : istinita ispovijest zlostavljanog djeteta / Dave Pelzer

Istinita priča o zlostavljanom dječaku kojeg je njegova emocionalno nestabilna majka alkoholičarka tukla, izgladnjivala i ponižavala. Ovo stravično svjedočanstvo je jedan od najgorih slučajeva zlostavljanja djeteta u povijesti Kalifornije. Knjiga se temelji na autorovom životu od četvrte do dvanaeste godine i predstavlja prvi dio trilogije. Ova dojmljiva, tužna priča može pomoći svima kako bi se prepoznalo i osvijestilo zlostavljanje djece u mnogim obiteljima.

Izgubljeni dječak : potraga usvojenog djeteta za obiteljskom ljubavlju / Dave Pelzer

Ovo je drugi dio romana o životu zlostavljanoga dječaka kojeg je majka alkoholičarka tukla i ponižavala, nazivajući ga “Ono” i tjerajući ga da boravi u hladnoj garaži i jede otpatke hrane. Istinita priča o nasilju u obitelji u ovom dijelu govori o slamki spasa kad Davida otkrije socijalna služba, no uz sve slabosti sustava dječak se mora i sam boriti za dostojanstven život prolazeći kroz domove pet udomiteljskih obitelji, dok ga vlastita majka želi smjestiti u umobolnicu.

Pokupit ću te i odvesti

Pokupit ću te i odvesti / Niccolo Ammaniti

Roman mladog talijanskog književnika (prethodne uspješnice: roman „Ja se ne bojim“, zbirka priča „Blato“) kroz priču o ljubavi govori o poteškoćama odrastanja te otkrivanja svijeta i života zajedno s njihovim grubim i neizbježnim zakonitostima. Radnja se odvija u talijanskoj provinciji, u gradiću Ischiano Scalo, a u središtu pozornosti su dva neobična ljubavna para: samosvjesna Gloria i sramežljivi Pietro, ženskar Graziano i tajanstvena Flora. Sve što se oko njih događa, likovi, zbivanja, osjećaji – vode u nepredvidljive rasplete.

Sarah

Sarah / J.T. LeRoy

Roman prvijenac dvadesetjednogodišnjeg američkog pisca. Smještajući radnju u obskurnu scenografiju američke provincije i svijeta vozača kamiona, LeRoy govori o životu s onu stranu zakona i morala. Glavni lik je dvanaestogodišnji dječak koji zarađuje za život kao muška prostitutka. Krećući se u bizarnom i mračnom okruženju, ovaj dječak kao put prema vlastitu samopoštovanju vidi ponajprije kroz afirmaciju u takvom nastranom polusvijetu pomaknutih moralnih granica i izopačene spolnosti. Ovaj je roman poznati redatelj Gus van Sant iskoristio kao predložak za svoj film.

Ledene magnolije

Ledene magnolije / Marjana Moškrič

Lucijin svijet nije bio idealan, no, bio je sastavljen, uređen. S prijateljicama je dijelila sve tajne odrastanja sve dok se nije dogodilo ONO! Tako ružno, podlo, barbarsko, nečovječno. ONO što prijateljicama nije mogla reći. Tko da kaže takvu sramotu?! Ta nitko joj ne bi vjerovao jer su ga svi obožavali. Njenog očuha! Tresnuo je u njen svijet, iskoristio je, ponizio, uništio. Svoj svijet nije više mogla sastaviti. Odvojila se od prijateljica, popustila u školi. Majka nije reagirala na vrijeme. Srećom, Pikin otac joj pomaže. Potvrđuje se staro pravilo: prijateljima moraš reći i najbolniju tajnu, oni te neće ostaviti, ismijati, narugati se.

Zabačene ceste

Zabačene ceste / Tawni O'Dell

Harley Altmayer je tinejdžer koji uzdržava tri mlađe sestre jer mu je majka osuđena na doživotni zatvor ubivši oca koji ih je zlostavljao. Najstarija sestra Amber je šesnaestogodišnjakinja koja upravo počinje otkrivati seks na kauču u dnevnoj sobi. Misty je dvanaestogodišnjakinja, a Jody je tek šest. Harley jedinu utjehu i zadovoljstvo pronalazi u Callie Mercer, majci Jodyne prijateljice, s kojom započinje i ljubavnu vezu negdje na zabačenim cestama. Roman o okrutnom odrastanju članova jedne potpuno razorene obitelji.

Klonirana

Klonirana / Jelena Čarija

Steven Peterson, filmski magnat, nekada smrtno zaljubljen u božicu filma i seksa Marylin Monroe, uspijeva napraviti njezin klon i potpuno opčinjen malom replikom svakodnevno obljubljuje šestogodišnju djevojčicu. Tako postavljena osnovna radnja autorici je omogućila da u nju ubaci niz raznovrsnih motiva, likova, među ostalima i alter ego pripovjedačice, istoga imena kao i autorica, koji sa sestrom jednojajčanom blizankom u paralelnoj radnji piše scenarij identičan Petersonovoj stvarnosti. Autoricu ponajviše zanima pozicija zlostavljanoga djeteta-klona okruženog svim bogatstvima, ali potpuno nesvjesnog što se s njim događa. Ni okolina u zlostavljaču, navodnome ocu, nikako ne uspijeva prepoznati manijaka unatoč svim jasnim znakovima koji se sami od sebe ukazuju. Paralelna radnja, koja se događa u Hrvatskoj s jednojajčanim blizankama (Jelenom i Helenom koje su jedno i imenom i izgledom), vješto je uklopljena u tkivo romana i romanu daje dodatnu dinamičnost, a međusobna intuicija i interakcija između blizanki otvara još jedan aspekt kloniranosti, onaj jednojajčanih blizanca i jesu li i koliko su oni klonovi sami po sebi.

dug put kući

Dug put kući / Danielle Steel

Roman koji ponešto odudara od uobičajenih bestselera Danielle Steel. To je priča o životu Gabrielle Harrison, kćerke bogatih roditelja, ali potpuno zapostavljenoj i stravično zlostavljanoj. Nakon razvoda roditelja ostavljena je u samostanu, kada u godinama koje slijede pronalazi mir i sreću. Upoznaje i ljubav koja tragično završava. Nakon ponovnog «povratka u život», ponovno postaje žrtvom zlostavljanja muškarca kojem je poklonila povjerenje. Slomljenog tijela, ali nesalomljivog duha, ponovno će se vratiti i pronaći sreću…

dijete koje je sanjalo kraj svijeta

Dijete koje je sanjalo kraj svijeta / Antonio Scurati

Godine 2007. u Bergamu se počela širiti neobična epidemija. Nakon što je bivši sjemeništarac optužio uglednog svećenika za seksualno iskorištavanje, u gradu se svakim danom šire nove optužbe za pedofiliju nad vrtićkom djecom. Uz medije koji šire ozračje apokalipse građani se izbezumljeni od straha pred nepoznatim zlom počinju neobično ponašati. Pripovjedač, sveučilišni profesor i novinar, prati događaje i reakcije građana prisjećajući se pri tome vlastitih strahova iz djetinjstva. U ovom uznemirujućem romanu autor vjerno opisuje krizu institucija, nezdrav interes javnosti za patnje bližnjih i neodgovorno ponašanje medija.

Woiciech Kuzcok Glib

Glib / Wojciech Kuczok

Za ovaj je roman mladi poljski pisac 2004. godine dobio prestižnu poljsku književnu nagradu NIKE. Na neki je način to autobiografsko djelo, priča o životu u obiteljskom paklu, kako sam kaže “pisana vlastitom krvlju”. Središnji je lik “stari K.” i njegov bič i strah koji se prenosi iz generacije u generaciju…

Kristalni kardinal

Kristalni kardinal : [roman] / Damir Zlatar Frey

Autor je prije svega poznat kao kazališni redatelj, plesač i koreograf i iz tog miljea piše roman o odrastanju umjetnika. Dijelom autobiografski roman ispisuje svoju traumu iz djetinjstva kada ga je silovao svećenik, obrazlaže oprost mučitelju i zašto je u tom činu djelomično uživao – kao dijete gladno ljubavi, ostavljeno od roditelja hladnoj teti, godila mu je njegova pažnja. U romanu opisuje i ljude iz kazališnog miljea: egocentrične, osvetoljubive, teatralne…

Najdraže moje

Najdraže moje / Gabriel Tallent

Pomiješan osjećaj ljubavi i mržnje prema ocu, kao i patnja i želja za bijegom i sretnim životom isprepliću se u životu četrnaestogodišnje Turtle. Ona nema život kao svoji vršnjaci, već je osuđena na ono jedino što zna, a to je na život s ocem nakon majčine smrti, a otac ju – psihički, fizički pa čak i seksualno zlostavlja! Školu i svoje vršnjake, pogotovo djevojke, mrzi, dok jedino svog djeda istinski voli, no i bez njega ubrzo ostaje. Zaljubljuje se u srednjoškolca Jacoba te počinje gledati svoj život drugim očima te odlučuje pobjeći od oca. Taj bijeg postaje teška i mučna priča o hrabrosti i iskupljenju, nakon kojeg ostaju traume, ali i velika želja za oporavkom.